Hoe werkt een psycholoog op afstand en wat zijn de voordelen ervan?

Psychologische behandelingen op afstand zijn de afgelopen jaren sterk in opkomst, en hebben voordelen voor zowel patiënten als therapeuten. Er zijn verschillende manieren waarop psychologen op afstand werken, waaronder telefonische consulten, online videobellen, en online programma’s voor zelfhulp. In deze blog zullen we uitleggen hoe psychologen op afstand werken en welke voordelen dit kan bieden.

Consult via de telefoon

Ten eerste zijn telefonische consulten een populaire vorm van behandeling op afstand. Tijdens zo’n consult kan de patiënt met de therapeut praten over problemen en uitdagingen waar hij of zij mee worstelt, zonder fysiek aanwezig te zijn in de spreekkamer. De patiënt kan wereldwijd online therapie krijgen door te bellen vanuit zijn of haar eigen huis, op een moment dat het hem of haar uitkomt. Dit biedt veel flexibiliteit en kan helpen om drempels te verlagen, zoals het moeten reizen naar de praktijk van de therapeut.

Online videobellen vergelijkbaar met een face-to-face consult

Een andere manier waarop psychologen op afstand werken is via online videobellen. Hierbij kan de patiënt een afspraak maken met de therapeut en vervolgens op een afgesproken tijd inloggen in een online video omgeving. Dit is vergelijkbaar met een face-to-face consult, maar dan via een beveiligde videoverbinding. Zo kunnen therapeut en patiënt elkaar zien en horen, en kan de therapeut de patiënt helpen bij het aanpakken van psychische problemen.

Online modules

Ten slotte zijn er online programma’s voor zelfhulp, waarbij de patiënt gebruik kan maken van online modules of apps om aan zijn of haar problemen te werken. Deze programma’s bieden vaak opdrachten, oefeningen en informatie, en zijn bedoeld als aanvulling op face-to-face behandelingen of als zelfstandige behandeling.

De voordelen van een psycholoog op afstand

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan psychologische behandelingen op afstand. Zo biedt het meer flexibiliteit, omdat de patiënt niet naar de praktijk van de therapeut hoeft te reizen. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die ver weg wonen, of die moeite hebben met het combineren van een drukke agenda met het maken van afspraken. Daarnaast kan het helpen om de drempel te verlagen om hulp te zoeken, omdat de patiënt in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving kan blijven tijdens het gesprek. Bovendien zijn online behandelingen vaak goedkoper dan face-to-face behandelingen, wat kan helpen om de zorg toegankelijker te maken voor meer mensen.

Voel je niet beschaamd!

Een ander voordeel van psychologische behandelingen op afstand is dat het kan helpen om de schaamte te verminderen die sommige mensen voelen bij het zoeken van psychologische hulp. Het kan bijvoorbeeld voor sommige mensen gemakkelijker zijn om online te praten over gevoelige onderwerpen, dan om hierover face-to-face te praten. Hierdoor kan het bereik van psychologische zorg vergroot worden en kunnen meer mensen geholpen worden bij hun problemen.